+31(0)33 277 9941 Offerte aanvragen

Zuid-Holland rijdt groen met ‘Connected Transport’

Intelligente verkeersregelinstallaties verduurzamen logistieke praktijk

In het Westland, in Zuid-Holland is nu het 'connected transport’ een feit geworden. Op een aantal routes kunnen transporteurs bij intelligente verkeerslichten namelijk prioriteit aanvragen, wat de doorstroom op de wegen bevordert. Dat gaat nu om zo’n 50 wagens van 15 transporteurs en het aantal is groeiende. Het is een effectieve manier om te verduurzamen, want dit connected transport zorgt voor minder uitstoot en minder brandstofverbruik.

Samenwerking overheid en bedrijfsleven

Dit initiatief vormt onderdeel van de ‘Connected Transport Corridors’, een project dat in 2018 is opgestart tussen overheid en bedrijven om groene pilots te integreren in de logistieke praktijk. Het draait er om de kracht van infrastructurele digitalisering en datadeling tussen vervoerders te stimuleren. Daardoor kan veiligheid, doorstroming en duurzaamheid binnen de transportsector worden bevorderd.

Minder uitstoot

Bij connected transport kan de chauffeur een bepaalde adviessnelheid doorkrijgen waarmee hij groen kan halen bij het stoplicht. Dit valt altijd binnen de geldende maximumsnelheid en kan alleen worden uitgevoerd buiten de spits, als de verkeerssituatie het toelaat. Stoppen en optrekken is daardoor te verminderen, wat zich vertaalt in 10 tot 20% minder rembewegingen, brandstofwinst en minder CO2 en fijnstof uitstoot. Ook voor de chauffeur is het prettiger en minder vermoeiend wijden.

Grote stap

Het inzetten van intelligente verkeersregelinstallatie zal landelijk gemeengoed gaan worden. Ambulances, politie, brandweer en openbaar vervoer maken al langer gebruik van deze systemen. Maar nu wordt ook de transportsector permanent in dit netwerk opgenomen. Om mee te doen zal de vervoerder een speciale licentie moeten aanvragen een er is een speciaal communicatiescherm in de cabine nodig.

Meer intelligente pilots transportsector

Momenteel zijn de intelligente verkeerssystemen geactiveerd in het Westland op de N209. De N470 wordt de volgende stap en er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de Waal-Eemhaven bij Rotterdam en de omgeving Barendrecht/Ridderkerk. Elders in Nederland zijn ook andere intelligentie pilots actief, bijvoorbeeld aan de Amsterdam Westkant, waar wordt getest met bandenspanningssensoren. En er wordt ook gekeken naar de besparingen die konvooirijden kan opleveren.

Vraag het aan Van Heugten Transport

Aanhef *

Direct contact

Van Heugten Transport is sinds 1950 uitgegroeid tot internationaal logistiek dienstverlener met dagelijks transport door bijna heel West-Europa en een warehouse met opslagmogelijkheden tot 13.000m². Wilt u gebruik maken van onze logistieke diensten? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan!

+31 (0)33 - 277 9941

Offerte aanvragen

Corona maatregelen Van Heugten Transport

Transporten via Van Heugten houden vooralsnog doorgang. Er zijn wel aangescherpte maatregelen.

Meer informatie

Van Heugten Transport, voor u!

Transport vanuit
het hart!
+31(0)33 277 9941