+31(0)33 277 9941 Offerte aanvragen

Wegvervoer werft veel nieuwe chauffeurs, maar tekort blijft groot

Geplaatst 20 november 2017

Er zijn dit jaar 2600 'zij-instromers' als chauffeur in het Nederlandse wegvervoer aan de slag gegaan. De komende jaren zijn er echter nog veel meer nieuwe chauffeurs nodig.

Dat meldt het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Het STL spreekt van een 'geweldig resultaat' van de wervingscampagne 2016/2017, maar roept de 'dwingende hulp' van de overheid in om in de periode 2018/2019 zeker drieduizend chauffeurs in het wegvervoer te laten instromen.

Het doel voor 2016/2017 was om ten minste tweeduizend chauffeurs te werven, hetgeen dus ruimschoots is gelukt. De spanning op de arbeidsmarkt in de bedrijfstak loopt echter, door de economische groei, 'nog sterker op dan we eerder dachten', zegt het STL.

In het STL werken de sociale partners in het beroepsgoederenvervoer over de weg samen. De bedrijfstak brengt ook zelf de financiële middelen op om de opleiding van instromende chauffeurs te betalen. Maar volgens Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN), zal ook de overheid de komende jaren financieel moeten bijspringen om de grote aantallen benodigde chauffeurs te kunnen opleiden.

Sinds 2014 is het aantal werknemers in het wegvervoer in totaal met 11% toegenomen. Het aantal ondernemingen nam 5% toe en 55% van de werkgevers verwacht dat dit jaar opnieuw beter uitpakt dan vorig jaar. De komende jaren zal de vraag naar arbeid, in het bijzonder chauffeurs, volgens het STL harder blijven stijgen dan het aanbod. Dat komt door de vergrijzing en de moeizame aanwerving van nieuw personeel uit het onderwijs.

Bron: Nieuwsbladtransport.nl

Van Heugten Transport, voor u!

Transport vanuit
het hart!
+31(0)33 277 9941