+31(0)33 277 9941 Offerte aanvragen

Trolleytruck maakt duurzamer wegtransport mogelijk

Ruim 30% besparing op emissies

Voor het verminderen van de CO2 uitstoot bij vrachtvervoer zijn momenteel tal van studies gaande waarin alternatieven worden gezocht voor diesel en brandstof. Onlangs publiceerde het Duitse Öko-Institut in Freiburg een interessant onderzoek met zogenaamde ‘Trolleytrucks’. Doordat vrachtwagens tijdens hun rit via een net van bovenleidingen stroom opladen, kan de uitstoot van deze sector fors worden verminderd. Momenteel worden daarmee in Duitsland diverse proeven uitgevoerd.

Centraal net

Het wegtransport vormt in Duitsland een grote factor in de broeigasuitstoot van het totale wegverkeer. Overstappen naar veel schoner spoortransport is moeilijk, omdat het spoornet daar niet op is toegerust. De onderzoekers hebben uitgezocht dat het merendeel van het zware vrachtverkeer zich concentreert op zo’n 1/3 van alle snelwegen. Dat beslaat ongeveer vierduizend kilometer en wordt aangeduid als centraal ‘Kernet’. Dit leent zich volgens de onderzoeksgroep zeer goed voor de aanleg van zo’n bovenleidingenstelsel.

12 miljoen ton besparen

Bij het onderzoek lagen 17 veelgebruikte trajecten onder de loep, waaronder het wegenstelsel in de regio Hamburg. De onderzoekers stellen dat met het voorzien van 4000 kilometer Duitse snelweg van dergelijke bovenleidingen, de CO2-uitstoot van deze sector met 12 miljoen ton per jaar naar beneden kan, in vergelijking met het op diesel rijden. Dat staat gelijk aan zo’n derde deel van de totale uitstoot van het Duitse vrachtverkeer.

Nu beginnen

Door met de aanleg van zo’n trolleynet voor vrachtwagens haast te maken, zou in 2025 de emissie van het truckverkeer al 50% kunnen worden verlaagd. En in 2030 kan dat verder oplopen tot 60%. Dat betekent dan wel nu beginnen met investeren in de aanleg van bovenleidingen en het uitrusten van alle vrachtwagens met passende stroomafnemers.

Lean & Green transport

Van Heugten transport volgt deze onderzoeken op de voet en zet zich ten volle in voor duurzamer transport. Met ons ‘Lean & Green’ programma streven we er dan ook naar om de uitstoot binnen ons bedrijf op alle fronten terug te dringen. Eens kennismaken met onze aanpak binnen het nationaal en internationaal wegtransport? Wij vertellen u graag meer.

Meld je aan voor het feest

Aanhef *
Eet je mee? *

Direct contact

Van Heugten Transport is sinds 1950 uitgegroeid tot internationaal logistiek dienstverlener met dagelijks transport door bijna heel West-Europa en een warehouse met opslagmogelijkheden tot 13.000m². Wilt u gebruik maken van onze logistieke diensten? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan!

+31 (0)33 - 277 9941

Offerte aanvragen

Corona maatregelen Van Heugten Transport

Transporten via Van Heugten houden vooralsnog doorgang. Er zijn wel aangescherpte maatregelen.

Meer informatie

Van Heugten Transport, voor u!

Transport vanuit
het hart!
+31(0)33 277 9941