+31(0)33 277 9941 Offerte aanvragen

Miljardenclaim dreigt voor Europees truckkartel

Geplaatst 11 januari 2017

De Europese truckfabrikanten moeten in Europa rekening houden met een claim van meerdere miljarden voor prijsafspraken tussen 1997 en 2001.

De belangenorganisaties in zes Europese staten (Duitsland, Zweden, Denemarken, Tsjechië, delen van Frankrijk en Nederland) zouden volgens het Duitse economische maandblad Capital de Amerikaanse claimspecialist Hausfeld hebben ingeschakeld om de belangen van de gedupeerde partijen te behartigen. 

De jurist Christopher Rother, de Duitse advocaat van Hausfeld, meldt aan het blad dat de truckfabrikanten ‘de hoogste schadevergoeding in de geschiedenis van de EU moeten betalen’. Over de hoogte van de schade lopen de meningen uiteen, maar de advocaat van Hausfeld gaat uit van een bedrag van vijftig miljard euro. Dat is gebaseerd op een schadepost per verkochte truck van 5.000 euro. 

BGL, de Duitse belangenorganisatie van het beroepsgoederentransport, organiseert momenteel roadshows in twintig steden in Duitsland om bedrijven te mobiliseren mee te doen aan een gezamenlijke claimzaak tegen de frauderende truckfabrikanten. Zij mikken daarbij op een minimaal aantal van 100.000 trucks op de 1,1 miljoen die tussen 1997 en 2001 zijn verkocht in Duitsland. 

De Duitse belangenorganisatie heeft eerder geprobeerd de zaak met de fabrikanten te schikken, maar dat heeft niets opgeleverd. Volgens de Duitse vrachtwagenproducenten MAN en Daimler is er geen sprake geweest van schade bij de klanten in het wegvervoer. Zij spelen volgens de claimjuristen op tijd. Een deel van de claims zal immers aan het einde van dit jaar verjaren.

Bron: Nieuwsbladtransport.nl

Van Heugten Transport, voor u!

Transport vanuit
het hart!